Att filosofera är att våga byta perspektiv

 

 

 

 

 

Sök bidrag till din skola för P4C-projekt. Klicka nedan för att komma till Skolverket.

http://www.skolverket.se/fortbildning-och-bidrag/statsbidrag

 

 

 

Till hösten 2012 startas ett projekt med filosofi i skolan enligt min egen variant av P4C. Det innebär att jag håller i 10 tillfällen á en lektionstimme med elever i klass 7 under en termin. Utvärderingen ska visa hur bra/dåligt P4C är som verktyg i skolans värderingsarbete, om trivsel påverkas, hur arbetsresultat i övriga ämnen påverkas. Enligt tidigare studier har P4C påverkat alla områden ovan positivt.

 

 

 

 

Filosofi med barn

 

Att använda sig av metoden Philosophy for Children, är ett effektivt sätt att praktisera filosofi, dvs att tänka tillsammans, att lyssna aktivt och kreativt samt att tänka kritiskt. Det är en metod som utvecklats av Mathew Lipman på -70 talet i USA. I början riktade man sig till barn i 12-årsåldern, men idag finns filosofi med barn i flera länder, exempelvis Australien och Ryssland, från 4-årsåldern och upp till 18. Den har vidareutveckats i olika varianter och kan nu sägas ingå i ett bredare bergepp som kallas "philosophy with children". Metoden innebär att elever i grupp utforskar begrepp tillsammans under ledning av en samtalsledare. Man använder ofta rekvisita och utgår ifrån en gemensam upplevelse, exempelvis en bild eller en berättelse.

 

Värdet av gemensamma filosofiska undersökningar med elever är flera. Dels är det övningen i att tänka kritiskt, dvs självständigt, dels är det en övning i socialt samspel där man övar sig på att uttrycka sig så att andra förstår och att lyssna på andra utan att döma. Dels är det en övning i att används språket genom att man definierar begrepp. Förutom dessa möjliga värden med att filosofera med barn kan reflekterandet över stora och viktiga frågor vara ett verktyg för individen att utforska sig själv och skapa sin identitet. Klassiska filosofiska frågor som vad är rättvisa? Vem bör straffas och varför? Vad är ett samhälle? Hur bör vi agera mot varandra? ger också eleverna möjlighet att

intressera sig för och på djupare plan förstå samhället och dess förutsättningar. Sammantaget är filosofi med barn något som bör bidra till att behålla och förstärka demokratiska processer som yttrandefrihet, argumentationsanalys och kritiskt tänkande. Detta är också uppfattingen som FN's organ för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) har. De publicerade 2007 en rapport där man slår fast att filosofi med barn är något värdefullt och den avslutas med en rekommendation till medlemsländerna att införa utbildningar på masternivå för att ha kompetenta samtalsledare ute i skolorna (UNESCO: Philosophy - School of Freedom).

 

PAW erbjuder pedagoger i skolor, på bibliotek och kulturhus utbildning och handledning i hur man håller i filosofi för barn workshops.

Här undersöker jag vad som skapar en "identitet" tillsammans

med en klass på gymnasiet.

PAW© 2011

www.philosophyatwork.com