Ledarskap och filosofi

En god ledare har inte de rätta svaren men kan hjälpa till att formulera de relevanta frågorna.

Kursen vänder sig till de som i någon mån befinner sig i ledande roll, som är på väg in i ledande roll eller som är intresserad av ämnet. Att leda och ledas är fenomen som är aktuella på daglig basis för de flesta människor. Ofta utan att stanna upp och reflektera över vad detta innebär.

Syfte

Denna kurs syftar till att problematisera och undersöka begreppet ledarskap med filosofins verktyg. Under kursen undersöker vi nyfiket ledaskapets tre olika dimensioner: det personliga, det relationella och det systemiska och jobbar med att förestå, på ett mer filosofiskt sätt, den sociala dynamiken som du som ledare utövar eller utsätts för.

Efter kursen har deltagare fått fördjupad insikt i sin egen idé om ledarskapets möjligheter och utmaningar på alla dessa tre nivåer, samt ökad självkännedom utifrån din roll som ledare.

Centralt innehåll

Då detta är en kurs inom ramen för filosofisk praxis är metoderna vi arbetar med filosofi i praktik dvs gemensamma kritiska och kreativa undersökande samtal med kort summering av vad filosofi, filosoferande samtal och filosofisk praxis kan tänkas vara. Deltagarna övas också på att:

  • vara i dialog och bygga på andras tankestoff
  • bli uppmärksam på dolda antaganden (egna och andras)
  • öva sig på att bli tydligare i sin kommunikation (argument, kommentar och fråga)
  • kreativt tänkande
  • samskapa

Lärare

Axel Carlberg är doktor i etik och filosofisk praktiker. Han jobbar sedan nästan tjugo år med ledarskap och organisationsutveckling i olika sammanhang och typer av uppdrag. I hans nyligen publicerade bok ”Etik i krisens skugga behandlar han det nya ledarskapets krav och möjligheter.

Tulsa Jansson har fil mag i filosofi, är filosofisk praktiker och jobbar sedan 2011 med att utbilda i sokratisk metod i företag och organisationer. Hon har skrivit ”Du har svaren! Filosofi till vardags”, ”Visdomshinder och visdomsnycklar” samt grundat Sokratiska Institutet.

När: 4 och 5 september kl 9-16 båda dagar. Lunchpaus kl 12-13. Lunch ingår inte men det finns flera lunchmöjligheter i huset.

För vem: Du som har en ledarroll eller står i begrepp att kliva in i en ledarroll

Var: Helsingborg, Penthouse på Mindpark, Bredgatan 11 i Helsingborg.

Kostnad: 9 500:- (8 500:- för anmälan innan 30 juli). Moms tillkommer. I pris ingår för- och eftermiddagsfika samt diplom. Lunch finns att köpa i byggnaden.

Anmälan: Anmälan sker genom att du mailar ditt namn till kurs@philosophyatwork.com.

OBS att kursen kan komma att ställas in om inte antal deltagare överstiger 6 personer. I händelse av detta återbetalas avgift till fullo. Anmälan är bindande och bekräftas vid anmälan. Skulle du få förhinder kan du överlåta platsen till annan person. Max antal deltagare är 20.

Frågor till Dr Axel Carlberg -senior ledarskapskonsult

Varför ska man gå kursen Ledarskap och Filosofi? 

Man ska gå kursen för att vara stärkt och mer motiverad i sitt ledarskap. Med en bättre förståelse för ledarskapets teoretiska grunder kommer man att kunna bättre navigera i uppgiftens komplexitet. Dessutom kommer man att få några praktiska verktyg med sig som kan hjälpa dig i konkreta situationer såsom enskilda samtal, gruppsamtal och ledningsgruppsutveckling. Kursen kommer dessutom att ge dig ett tillfälle att få distans till ditt arbete och din roll; en möjlighet att kritiskt granska hur du förhåller dig till ditt arbete för att ta kunna ha en bättre och mer upplyst approach. Till sist hoppas vi att dagarna tillsammans blir fyllda av god samvaro och inspirerande samtal!

På vilket sätt är filosofi relevant i ledarskapsutveckling?

Ledarskap är väsentligen en mänsklig praxis som går ut på att indirekt påverka dina medarbetare för att uppnå ett visst syfte. Det handlar alltså om en påverkansprocess där ledaren utövar makt och inflytande. Filosofi är en disciplin som ställer kritiska frågor om hur vi tänker och vad vi gör. I denna disciplin ses kritik som något positivt, något ädelt, till och med något vackert som hjälper oss att bli mer upplysta och mer etiskt medvetna. Jag anser att man som chef och ledare måste kunna ställa sig kritiska frågor kring hur man utövar den här makten och det här inflytandet. För egen skull, för medarbetarnas skull men även för alla intressenter som påverkas av verksamheten du driver. 

Hur ser du på begreppet ledarskap?

Som definitionen jag använde tidigare brukar ledarskap uppfattas som en påverkansprocess gentemot medarbetare. Med ledarskap har två andra dimensioner som man mer sällan pratar om men som är lika viktiga. Den första brukar kallas för självledarskap, det vill säga förmågan att leda dig själv utifrån en genomtänkt värdegrund och ett inre arbete. Grundade ledare är oftast kloka personer som står stadigare när det blåser och trivs bra i komplexitet. Den andra dimensionen som vi sällan pratar om är vad jag kallas systemiskt ledarskap; alltså förmågan att leda verksamheten mer långsiktigt och med en klarare purpose. Upplysta ledare har en djupare förståelse om verksamhetens betydelse för samhället och bättre rustade för att interagera med alla berörda intressenter på ett mer konstruktivt sätt. Jag ser alltså ledarskap som praxis med tre dimensioner: att leda sig själv, att leda medarbetare och att leda intressenter.


På vilket sätt skiljer sig denna kurs från andra ledarskapskurser?

Det finns en etablerad kodex i de flesta ledarskapsutbildningar. Man lär sig coacha, genomföra förändringar i organisationer, sköta interna konflikter konstruktivt, med mera. Många av dessa utbildningar är nyttiga och till och med nödvändiga för att kunna klara av chefsrollen. I den här utbildningen går vi ett steg längre. Vi utgår ifrån att du är någorlunda trygg i din roll och är redo att utforska din praxis mer på djupet. Vi utgår ifrån att du är nyfiken och öppen för att mer förutsättningslös reflektera vad ditt chefskap eller ledarskap egentligen innebär. Du vill helt enkelt vara mer upplyst i din roll. Fokus kommer inte vara praktiska verktyg (även om vi också kommer att jobba praktiskt) utan din inre förflyttning. Det är detta som utmärker den här kursen jämfört med många andra.